dinsdag 2 augustus 2011

Loskomen van een narcist

Indien je bang bent met een narcist te maken te hebben en je moeite hebt om jezelf los te maken, dan kunnen de onderstaande stappen je helpen.

Loskomen van een narcist is niet gemakkelijk. Het is erg belangrijk dat je begrijpt dat je door toedoen van deze gestoorde persoonlijkheden, jezelf volledig kunt verliezen. De controle, het misbruik en de manipulatie, zijn allemaal een vorm van hersenspoeling. Daarom is het 'herprogrammeren' van jezelf de enige effectieve manier om jezelf te bevrijden van deze destructieve invloed .

De weg terug vinden naar jezelf, kan over hobbelige paden gaan, maar stapje voor stapje kom je er wel!

De volgende stappen kun je nemen om jezelf terug te vinden:

1. Bewustwording

Ontkenning kan je ergste aartsvijand zijn. Door het gebrek aan kennis en begrip van narcisme is het gemakkelijk om lang in de ontkenningsfase te blijven. Weigeren om de waarheid te erkennen is niet moeilijk als je geen kennis hebt. De meeste mensen proberen zin te geven aan een gruwelijke nachtmerrie die zij doormaken, dankzij de narcist. Ze vinden het in het begin moeilijk om ontwaken. Ze twijfelen of de persoon wel echt een narcist is. Dit is een normale en natuurlijke reactie als een mens. Dit is ook waardoor het vaak zo moeilijk is.

Aanvankelijk kun je tijdelijk worden verlamd van angst door het nieuwe bewustzijn, maar de enige manier om vooruitgang te boeken is door te aanvaarden van de werkelijkheid voor wat het is en je te realiseren dat je het recht hebt om je eigen keuzes te maken en maatregelen te nemen.

2. Doe je Huiswerk

Het belangrijkste wat je kunt doen is alles leren wat je kunt over narcisme. Lees alles over narcisme. Breng die kennis in praktijk. Omdat narcisten niet denken en voelen als wij dat doen, kun je ze niet behandelen zoals je dat met "normale" mensen doet. Ook medelijden met hen hebben heeft geen zin, omdat al je gevoelens gewoon tegen je gebruikt zullen worden. Je hebt het nodig om je hart te verharden, zodra het duidelijk is dat je te maken hebt met een narcist.

3. Zoek Ondersteuning

Wanneer je niet meer om de waarheid heen kunt is het verstandig om jouw waarheid te gaan delen met anderen. Het eerste dat je moet gaan doen is praten met anderen die begrijpen wat je doormaakt. Meestal heb je verschillende soorten hulp nodig om 'uit de ban' te komen van de narcist; hulp van experts, praktische hulp, emotionele ondersteuning en hulp van lotgenoten.
Wanneer je het gevoel hebt vast te zitten, ga naar je huisarts en bespreek dit met hem/haar. Zoek, samen met je huisarts, deskundige hulp, voor jezelf en eventueel ook voor je kinderen. Dit alles gaat niet probleemloos voorbij.

4. Zelf Veranderen

Als je wilt weten hoe je het beste met narcisme kunt omgaan moet je bij jezelf beginnen. Je zal bij jezelf moet beginnen met het veranderen van jouw perspectief en vooral jouw reacties op hem. Later zal blijken dat dit veel meer uitwerking zal hebben, dan al het andere dat je probeert te doen. Boven alles: blijf onder ogen zien dat narcisme onveranderlijk is en het in de meeste gevallen, steeds erger zal worden.

Mogelijkheden en Keuzes


Je kunt een narcist niet veranderen, maar je kunt wel maatregelen nemen om zelf veranderingen in je leven aan te gaan, die je gelukkiger te maken. Het is een mooi doel om, te aanvaarden wat we niet kunnen veranderen en veranderen wat we kunnen. Wij hebben de mogelijkheid om te groeien en te evolueren, dat is iets moois. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor de keuzes die we maken in het leven en we kunnen kiezen om gelukkig te zijn of we kunnen ervoor kiezen om een slachtoffer te blijven.

5. Je leven in eigen hand nemen


Begin te leren om je kracht terug te nemen, grenzen stellen, niet te reageren, je emoties te controleren en dit alles te blijven doen. Niets aan jezelf doen is het slechtste dat je doen kunt! Het opmerken en erkennen van de destructiviteit en het misbruik is de de eerste stap om dit te beëindigen.

Je kunt veel kracht putten uit het ontwaken en het terug nemen van de controle over je leven!

9 opmerkingen:

Anoniem zei

OEF!!!!!

Anoniem zei

Ja, oeff. Dat zullen veel mensen denken als ze zich eindelijk los hebben kunnen maken van iemand met narcisme. Want de weg is lang. Het begint allemaal zo leuk, je verhouding met hem; hij is charmant, maakt je op een bijzondere manier het hof en de humor en de liefdesvbetuigingen dartelen over het tapijt. Op een gegeven moment, denk je wel:waarom praat hij altijd over interessante hooggeplaatste kennissen en waarom besteedt hij zoveel aandacht aan zijn uiterlijk? En waarom beoordeelt hij anderen daar zo op, op dat uiterlijk? Want, denk je, het gaat toch om de binnenkant? Dan komt er ineens een rare zin uit zijn mond: 'ik vind mezelf eigenlijk best bijzonder; vind jij je zelf ook bijzonder, want dat ben je natuurlijk ?' Wat een merkwaardige vraag en nee, je voelt me niet bijzonder en dat zeg je ook. Eens komt er een moment dat je een conflict hebt en dan schrik je ineens van zijn koude ogen, die normaal zo warm en bruin zijn.En dan ineens begrijp je het aantrekken en afstoten niet meer, mis je empathie en moet je verbaasd als aan een klein kind uitleggen wat hij eigenlijk zou moeten voelen.Iedere keer weer. Want hij zegt het wel , maar snapt het niet: voelen voor een ander en vraagt verwonderd: het lijkt wel of je denkt dat ik je misbruik.
En dan ga je zoeken, typt wat steekwoorden in op Google en dan rolt het woord eruit: Narcisme en alles valt op zijn plaats. Maar dan ben je er nog niet, want hij wil je niet kwijt en gebruikt de prachtigste zinnen om je weer aan hem te binden, want je gaf hem zo veel, je was een bodemloze put.
En dan komt, echt geloof me, de dag , dat je stevig bent en in staat bent je voorgoed los te maken van iemand die je jaren lang heeft leeggezogen zonder iets terug te geven . En toen was het op. Vive la Liberté!

Anoniem zei

Ik ben zo geschokt door het lezen van deze berichten. Al bijna 10 jaar lang zit ik verstrikt in een relatie waar niemand iets van begrijpt.
Een jaar na de dood van mijn man kwam ik deze nieuwe liefde tegen, al snel gingen we samenwonen. Voor mij was hij een engel uit de hemel, hij regelde veel voor me en met al mijn verdriet en verhalen kon ik bij hem terecht.
Maar al een half jaar later verliet hij huis en haard, zonder dat ik er iets van begreep. Sindsdien hebben we een slopende, heftige relatie waarin ik veel herken van wat ik hier allemaal lees.
Steeds als ik weer gekwetst ben en probeer om afstand te nemen, weet hij mij weer voor zich te winnen.
Ik wil graag loskomen van deze ongezonde situatie maar ik weet niet hoe.

Anoniem zei

Ik heb een relatie van 21 jaar en al 10 jaar wil ik scheiden, maar dat me nog niet is gelukt. Wel aangekondigd en opgezet, maar nooit door durven zetten. Geloof het of niet: politie, AMK, de Waag, hij windt ze allemaal om zijn vinger. Het lijkt onmogelijk om weg te gaan zonder grote schade aan te richten aan mijn gezin. Zojuist las ik op internet over narcisme. Ik wist wel wat narcisme was maar had nog nooit de koppeling gemaakt! Ik herken zo veel. Hoop dat dit me gaat helpen.

Anoniem zei

Ik heb bijna 10 jaar met een narcist samengewoond. In het begin was hij de ridder op het witte paard die zijn jonkvrouw (ik dus) kwam redden door haar door een moeilijke periode heen te helpen na haar scheiding. Na twee jaar liet ik me overhalen om bij hem in te trekken waar ik nu nog spijt van heb. Als we ruzie hadden kreeg ik steevast te horen dat ik hem niet genoeg waardeerde, ook al was hij zelf zo fout geweest als maar kon. Ook die ontzettende zelfoverschatting komt me zo bekend voor. Niemand deed het zo goed als hij en vooral niemand moest dat over het hoofd zien. Als je het waagde om kritiek te hebben had je de grootste bonje. Kritiek was iets wat hij alleen zelf mocht uiten. Hardvochtigheid zelfs tegen zijn kinderen was normaal, maar o wee als je hem in zijn beleving negeerde, dan werd hij ijskoud en onverschillig. Ik heb er lang over gedaan om los te komen, maar nu ik sinds een jaar of 4 los van hem ben, besef ik pas hoe groot de impact geweest is van die periode en ook hoe mijn eigen familie in die tijd tegen mij aankeek. Ze zien het echt als een bevrijding dat ik bij hem weg ben. En niet alleen mijn eigen familie, zelfs zijn familie zegt het. Nou dat zegt toch genoeg denk ik zo. Ik heb een tijdje geleden het boek: waarom gaat het altijd over jou gelezen. Dat is ook een echte eyeopener.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei


Mijn echtgenoot is gediagnosticeerd met een narcistische persoonlijkheids stoornis en een anti-sociale persoonlijkheids stoornis.
Wat zou ik graag loskomen van deze man....wat zou ik graag bovenstaande tips toe kunnen passen als appeltje-eitje, dat zou toch heerlijk zijn.
Ik heb totaal geen energie meer, we zijn nu ruim 3 jaar verder en nog val ik van de eene in de andere verbazing met hem.
Als je denk echt alles wel gehad te hebben....liegen van a t/m z, overspel, andere woning zoeken voor ons gezin zonder overleg, zwartmakerij, aantrekken/afstoten, angsten die ik uit omzetten in werkelijkheid, hoogzwanger de deur uitgezet worden etc....
om dan een poos later door 8 man politie van je bed gelicht te worden (25 weken in verwachting) en dat je dan medeplichtig word bevonden aan een hele rij aantijgingen, dat je verdacht word van fraude en valsheid in geschrifte vanwege hantekeningen die manlief gezet heeft....owja om dan op de koop toe te zeggen dat het geld wat er in om ging voor 'ons' was. (ons? welke ons? geld?? welk geld? werd door politie op geld gewezen....anders was ik er waarschijnlijk nooit achter gekomen dat er sprake van geld was)
En nee, ik leef hier niet als God in Frankrijk met hem....we zitten in de WSNP.

Als ik vandaag ontdek dat er weer een andere in het spel is....is dat morgen een oude koe etc.

Ik kan een boek over hem schrijven...

Hij vreet vanalles uit en is altijd de onschuld zelve.
Soms voelt het voor mij dat hij geen geweten heeft.

Met psychiaters, speelt hij een spelletje, bijzonder irritant.


Uit eindelijk is hij zelf een slachtoffer....ik kan de deur uit gaan, even lekker de hort op met de kinderen....hij zit voor altijd met zichzelf opgescheept.

-----------------------------------


Beste Maurice,

wat kom je strijdbaar over, ik hoop van harte voor je dat dit gaat slagen, voor jou en ook voor je omgeving.
Good luck!!!!!

---------------------------------

Groet, Amca

Anoniem zei

Wat als je door omstandigheden geforceerd ben om samen
onder 1 dak te leven met een narcistische familielid?
Ik ben financieel afhankelijk en
heb geen mogelijkheid om daarin onafhankelijk te worden.
Daarbij heb ik zelf ook met zowel fysieke als
emotionele beperkingen te maken waardoor ik
het perfecte voer ben voor de narcist.
Veel hulp kan ik niet vinden, ook niet in mijn omgeving.
Dus hoe maak ik me zelf dán los van deze 'gevangenis'?
Ik heb totaal niks om mezelf te wapenen tegen dit persoon...

Anoniem zei

Als je dent dat je totaal niks hebt om jezelf te wapenen tegen zo'n narcistisch persoon, neem dan contact op met je huisarts en vraag een verwijzing naar maatschappelijk werk.
Daar vind je wellicht een kier naar bevrijding.
Heel veel sterkte.