Hulp en Advies

Soms schrijft iemand mij voor advies. Ik ben geen professional en geef daarom ook geen persoonlijke adviezen. In plaats daarvan kun je veel informatie op deze blog vinden. Ik ben altijd verbaasd over de stille kracht die groeit bij slachtoffers van narcisten als ze de kans krijgen om zich los te maken. Het is deze kracht die mij inspireert om deze blog te schrijven.


Je bent niet alleen


Als je te maken hebt met een narcist in je leven, weet dan dat je niet alleen bent in deze verwarrende ervaringen. En, je bent ook niet de enige die zoekt naar antwoorden op vele vragen. Het lijkt wel of de vragen en verhalen van alle slachtoffers steeds over dezelfde persoon gaan, slechts met een andere naam. Dezelfde problemen komen steeds weer terug, omdat narcisten vergelijkbaar en voorspelbaar gedrag vertonen.

Er is geen twijfel over mogelijk dat je liefde kunt voelen voor narcisten. Het is gewoon jammer dat ze geen liefde kunnen terug geven. Er is ook geen twijfel over datgene, wat er met je gebeurt als je verstrikt raakt in hun web van illusies. Het erg belangrijk dat je begrijpt dat je door toedoen van deze gestoorde persoonlijkheden, jezelf volledig kunt verliezen.

De controle, het misbruik en de manipulatie, zijn allemaal een vorm van hersenspoeling. Daarom is het 'herprogrammeren' van jezelf de enige effectieve manier om jezelf te bevrijden van deze destructieve invloed .


Terug naar Jezelf


De weg terug vinden naar jezelf, kan over hobbelige paden gaan, maar stapje voor stapje kom je er wel.

De volgende stappen heb ik zelf ondernomen om mezelf terug te vinden:
  1. Bewustwording 
  2. Ondersteuning 
  3. Zelf veranderen 
  4. Het leven in eigen hand nemen 

1. Bewustwording

Ontkenning kan je ergste aartsvijand zijn. Door het gebrek aan kennis en begrip van narcisme is het gemakkelijk om lang in de ontkenningsfase te blijven. Weigeren om de waarheid te erkennen is niet moeilijk als je geen kennis hebt. De meeste, mensen proberen zin te geven aan een gruwelijke nachtmerrie die zij doormaken dankzij de narcist. Ze vinden het in het begin moeilijk om ontwaken. Ze twijfelen of de persoon wel echt een narcist is.

Ik weet het, het kostte me zelf maanden voordat ik volledig alles had aanvaard en alles doorzag wat deze stoornis omvatte. Ik hield nog steeds van de man met wie ik was. Ik wilde het feit dat deze stoornis niet te genezen is en vergiftigend voor mijn bestaan was, niet zien. Ik wilde hoop hebben. Dit is een normale en natuurlijke reactie als een mens. Dit is waardoor het vaak zo moeilijk is.

Aanvankelijk kunnen we tijdelijk worden verlamd van angst in ons nieuwe bewustzijn , maar de enige manier om vooruitgang te boeken is door het aanvaarden van onze werkelijkheid voor wat het is en je te realiseren dat je het recht hebt om je eigen keuzes en maatregelen te nemen.

Doe je huiswerk


Het belangrijkste wat je kunt doen is alles leren wat je kunt over narcisme. Lees alles over narcisme. Breng die kennis in praktijk. Omdat ze niet denken en voelen als wij dat doen, kun je ze niet behandelen zoals je dat met "normale" mensen doet. Ook medelijden met hen hebben heeft geen zin, omdat al je gevoelens gewoon tegen je gebruikt zullen worden. Je hebt het nodig om je hart te verharden, zodra het duidelijk is dat je te maken hebt met een narcist.

2. Ondersteuning


Wanneer je niet meer om de waarheid heen kunt is het verstandig om jouw waarheid te gaan delen met andere. Het eerste dat je moet gaan doen is praten met andere die begrijpen wat je doormaakt. Meestal heb je verschillende soorten hulp nodig om 'uit de ban' te komen van de narcist; hulp van experts, praktische hulp, emotionele ondersteuning en hulp van lotgenoten.

Heb je kinderen met een narcist, ga dan naar je huisarts of andere vertrouwenspersoon en bespreek dit met hem/haar. Zoek samen deskundige hulp, voor jezelf en eventueel ook voor je kinderen. Dit alles gaat niet probleemloos aan ze voorbij. Het is belangrijk dat machteloze kinderen beschermd worden tegen de destructiviteit van een ouder met een stoornis. En daar ligt, als enige gezonde ouder dan ook meteen je belangrijkste verantwoordelijkheid. Jouw kinderen kunnen niets aan de situatie veranderen, jij wel!

3. Zelf veranderen


Als je wilt weten hoe je het beste met narcisme kunt omgaan moet je bij jezelf beginnen. Je zal bij jezelf moet beginnen met het veranderen van jouw perspectief en vooral jouw reacties. Later zal blijken dat dit veel meer uitwerking zal hebben, dan al het andere dat je probeert te doen. Boven alles: blijf onder ogen zien dat narcisme onveranderlijk is en het in de meeste gevallen, steeds erger zal worden.


Mogelijkheden en Keuzes

Je kunt een narcist niet veranderen, maar je kunt wel maatregelen nemen om zelf veranderingen in je leven aan te gaan, die je gelukkiger te maken. Het is een mooi doel om, te aanvaarden wat we niet kunnen veranderen en veranderen wat we kunnen. Wij hebben de mogelijkheid om te groeien en te evolueren, dat is iets moois. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor de keuzes die we maken in het leven en we kunnen kiezen om gelukkig te zijn of we kunnen ervoor kiezen om een slachtoffer te blijven.

4. Het leven in eigen hand nemen


Begin nu te leren om je kracht terug te nemen, grenzen stellen, je emoties te controleren en dit alles te blijven doen. Niets aan jezelf doen is het slechtste dat je doen kunt! Het opdoen van meer kennis en het leren herkennen van de waarschuwingssignalen van de destructiviteit van narcisme en het misbruik is de de eerste stap om dit te beëindigen.

Je kunt veel kracht putten uit het ontwaken en het terug nemen van de controle over je leven!

De serie E books, Verraden door liefde, helpen je narcisme in relaties te herkennen, hanteren en ervan te herstellen. Ontdek meer: http://www.trafopublishers.nl/